Cite putin despre „Brida” de Paulo Coelho )))

 

„Nimeni nu poate fi stăpînul unui apus de soare… Așa cum nimeni nu poate fi stăpînul unei după-amiezi în care ploaia bate-n geam, nici al seninătății pe care un copil adormit o împrăștie în jurul său, nici al momentului magic cînd valurile se sparg de stînci. Nimeni nu poate să dețină ceea ce e mai frumos pe Pămînt-însă putem să cunoaștem și să iubim. Nu suntem stăpînii soarelui, nici ai după-amiezii, nici ai valurilor, și nici măcar ai viziunii lui Dumnezeu-pentru că nu putem să ne posedăm pe noi înșine.”(Paulo Coelho)

Romanul Brida de Paulo Coelho, este prin definiție un roman modern. Deși elucidat și introvertit în unele aspecte ale trecutului, el rămîne să dezvolte manifestări ale unei lumi cu trăsături moderniste. În primul rînd, autorul se axează pe personaje intelectuale și dezvăluie treptat lumea lor psihologică, ideile ,speranțele și dorințele lor. Brida este o tînără care crede că există o punte între vizibil și invizibil. În căutările ei, întîlnește un înțelept care-o învață să-și înfrîngă temerile și o femeie care-o învață să danseze ascultînd muzica tainică a lumii. Amîndoi văd că ea are un Dar, însă știu că acest Dar nu are valoare decît dacă ea ajunge să-l descopere de una singură.

Evenimentele sunt privite și relatate dintr-un unghi, în care naratorul știe mai mult decît personajele, devenind unul omniscient. El expune întîmplările dintr-o perspectivă obiectivă și vorbește la persoana a III-a. Discursul transpus, iluzionează în stil indirect sau indirect liber, lăsînd în urma fiecărei spuse, un spațiu de descifrare a ideii pierdute în aer.

Opera este limitată în spațiile unei singure cărți, cu mai multe subcapitole ce nu absorb numere sau denumiri. Secvențele narative sînt mirifice, iar conflictul este elementul esenţial care relevă acţiunea. Lupta este determinată în special de sentimentele pe care le nutrește Brida pentru Lorens și atracția aparent nedeterminată față de Mag. Aici instantaneu se naște opoziţia între personaje, căci două iubiri concurează între două atitudini, concepţii, între două destine. De unde se deduce natura conflictului dintre raţiune şi sentiment, datorie şi pasiune, reprezentînd unul interior. Din perspectiva momentelor subiectului, izbucnirea conflictului se suprapune cu finalul romanului ,atunci cînd Brida renunță la ideea de iubire față de Lorens și se îndreaptă spre Mag, acesta afirmă faptul că :”…tu niciodată nu vei fi a mea, și din cauza asta te voi avea pentru totdeauna. Toată viața îmi voi aduce aminte de tine, și tu îți vei aduce aminte de mine. Așa cum ne vom aduce aminte de apus, de ploaia care bate în geam,de lucrurile pe care le vom avea întotdeauna tocmai pentru că nu putem să le posedăm. Să nu mă uiți niciodată!…”

Prima impresie după ce am finisat romanul a fost disconfortul.Îmi repugna ideea că Magul a obținut libertatea de a iubi și alte femei,iar ea va rămîne cu Lorens,care nu este Cealaltă Parte a ei,deoarece ideea de bază a operei este că fiecare dintre noi are o a Doua Parte,iar dacă n-o întîlnește,se stinge asemeni unei flori rupte din cîmp. Mai tîrziu,am recitit finalul și mi-am dat seama că Brida nu-l iubea pe Mag, iar dînsul suferea, deși știa că o să se întoarcă mereu la el. Fapta lui a fost generată de o dragoste enormă, căci puțini dintre noi ar refuza posibilitatea de a înlănțui persoana dragă prin orice metodă alături de noi.

Fiecare zi din viaţa omului este o noapte întunecată. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla în următorul minut şi chiar şi aşa oamenii merg înainte. Pentru că ei cred. Pentru că au Credinţă. Sau, cine ştie, poate merg înainte pentru că nu înţeleg misterul îngropat de următoarea secundă.

Astfel, această operă m-a învățat că cine va încerca să posede o floare, îi va vedea frumusețea cum se veștejește. Însă cine se va uita la o floare în cîmp va rămîne cu ea pentru totdeauna. Pentru că ea devine una cu  după-amiaza,cu apusul,cu mirosul pămîntului umed și cu norii de pe cer.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s